Tłuszcze, w ciąż owiane złą sławą sprawiają, że podchodzimy do nich z rezerwą. Z drowe nienasycone kwasy tłuszczowe chronią organ...

Tłuszcze - które dobre, a które złe?

/
0 Comments
Tłuszcze, wciąż owiane złą sławą sprawiają, że podchodzimy do nich z rezerwą. Zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe chronią organizm przed chorobami układu krwionośnego, oraz nowotworami. W nich rozpuszczalne są witaminy A,D,E,K, a także biorą udział w syntezie testosteronu. 

Zapotrzebowanie: 

Tłuszcze w diecie powinny pokrywać 25%-35% całego zapotrzebowania na energię w ciągu jednego dnia. W diecie nisko tłuszczowej, wskazanej dla osób z nadwagą, lub chorobami układu krążenia, ta wartość może być niższa. Warto również zwrócić uwagę na stosunek tłuszczy omega 3 do omega 6, oraz wystrzegać się spożycia nadmiernej ilości tłuszczy nasyconych. Pamiętajmy że tłuszcze stanowią najbardziej kaloryczny składnik odżywczy aż 9 kilokalorii z 1 grama, dlatego posiłki zawierające tłuszcze dają nasycenie na dłużej. 
1 gram tłuszczu = 9 kilokalorii 
1 gram węglowodanów = 4 kilokalorii
1 gram białka = 4 kilokalorii

Źródła w diecie: 

Ryby, oleje, awokado, orzechy, nasiona
Omega 3 i omega 6, oba zawierają korzystne związki chemiczne dla naszego zdrowia, lecz naukowcy i dietetycy zalecają zważać na proporcję. Większość przekracza "dawkę" w kierunku omega 6 (oleje roślinne). Natomiast kwasy tłuszczowe omega 3 znajdziemy w : rybach, skorupiakach, orzechach włoskich, w olejach roślinnych (rzepakowy, arachidowy, lniany). Nie pomijamy tej grupy produktów, aby wyrównać proporcję. 
Źródło obrazu: antiochbiblesociety.org

Wystrzegajmy się produktów, które mają tzw. "tłuszcz ukryty", znajdziemy go w: kiełbasach, kruchych i francuskich ciastach, pączkach. dressingach i fast foodach.




ZOBACZ PODOBNE POSTY

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate