Odkąd świat dowiedział się że są główną przyczyną otyłości, niektórzy podchodzą do ich spożycia zbyt ostrożnie. Rezygnując z nich nawet w...

Co każdy powinien wiedzieć o węglowodanach?

/
0 Comments
Odkąd świat dowiedział się że są główną przyczyną otyłości, niektórzy podchodzą do ich spożycia zbyt ostrożnie. Rezygnując z nich nawet wtedy, gdy należy je zjeść. Napchać się "legalnie", bez obaw o przyrost tkanki tłuszczowej na sześciopaku. 

Funkcja: 

Węglowodany przede wszystkim są dla człowieka materiałem energetycznym. Pełnią funkcje zapasowe, zmagazynowane jako glikogen w mięśniach i wątrobie.

Zapotrzebowanie: 


Ilość węglowodanów w diecie w dużej mierze zależeć będzie od zmiennych takich jak: wiek, waga, wzrost, aktywność fizyczna, cel do osiągnięcia (np. odchudzanie/ładowanie węglowodanami przed zawodami). Ich wartość procentowa może wahać się od 45-65% całkowitego zapotrzebowania na energię. W dietach wysokobiałkowych, wysoko tłuszczowych ich wartość może wynosić mniej niż 45%, lecz nie zaleca się stosowania tego rodzaju diet na dłuższą metę. Wzrost aktywności fizycznej powinien mieć również przełożenie na ilość węglowodanów w diecie,

Źródła w diecie: 

Głównym źródłem węglowodanów złożonych w diecie są: produkty pełnoziarniste, kasze, warzywa strączkowe ,ryż brązowy. 

Źródło obrazu: najlepszekosmetyki.pinger.pl
Warto sięgać po jak najmniej przetworzone pokarmy, zawierające głównie węglowodany złożone. Utrzymują one poziom cukru na stałym poziomie, zapobiegają uczuciu głodu, oraz dostarczają energię na dłużej. Przed treningiem powinniśmy spożyć posiłek zawierający właśnie węglowodany złożone. Zapewnią one stały dopływ energii podczas ćwiczeń, zapobiegając hipoglikemii, zmniejszają wydzielanie hormonu stresu (kortyzolu), który może prowadzić do katabolizmu białek, oraz negatywnie wpływać na efekty treningowe.

Unikajmy węglowodanów prostych występujących w słodyczach, ciastach, ciasteczkach, napojach gazowanych, itp, te z kolei nie mają w sobie żadnych wartości, powodują częstsze podjadanie i magazynowanie tłuszczu. 




ZOBACZ PODOBNE POSTY

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate