Przedstawiam Wam alternatywę dla łasuchów. Ten przepis jest propozycją na obiad , lub kolację, którą możemy zjeś ć bez wyrzutów sumie...

Pizza bez pszenicy ! - przepis Master Chefa

/
0 Comments

Przedstawiam Wam alternatywę dla łasuchów. Ten przepis jest propozycją na obiad , lub kolację, którą możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, Można się nią podzielić z rodzinną, lub zaskoczyć przyjaciół ;)  
Przepis z książki Pani Master Chef Kinga Paruzel ,,Nie...Zwykła kuchnia".


Czas przygotowania: 25 min.
Kaloryczność: cała ok. 700kcal 
Wartości odżywcze:  Białko, antyoksydanty, żelazo, kwas foliowy

Składniki:

  • 1/2 świeżego kalafiora (1 szklanka)
  • 2 mozzarelle (1 szklanka)
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • jajko
  • tuńczyk w puszce w sosie własnym
  • czerwona cebula
  • garść szpinaku
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na 220'C z funkcją grzania góra-dół, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • Różyczki kalafiora zetrzeć na tarce lub zmiksować, ma mieć konsystencję kaszy przełożyć do miski, przykryć i gotować 4 min w mikrofali na najwyższej mocy, lub w garnku z wodą około 6min
  • Kalafior odcedzić, przestudzić i wycisnąć całą wodę przez bawełnianą ściereczkę
  • Mozzarelle zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać ją z parmezanem, szczypta soli, bazylią, jajkiem i odciśniętym kalafiorem. Wyrobić ciasto
  • Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę i uformować okrąg o średnicy 20cm
  • W osobnej misce zmiksować na pastę szpinak, czosnek, szczyptę soli i łyżkę oleju
  • Spód włożyć do piekarnika i piec około 5-10 min na złoty kolor. Wyjąć
  • Na przygotowany spód wyłożyć pastę szpinakową, następnie odsączone kawałki tuńczyka, czerwonej cebuli, bardzo cienkie plasterki cytryny ( ja nie użyłem)
  • Piec całość około 10 min. Wyjąć z piekarnika


ZOBACZ PODOBNE POSTY

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate